Novi Sad
23.10.2012.
06:26 > 13:46
Nastavnica fizičkog vaspitanja u novosadskoj Osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada" Ljiljana Simonović izjavila je da joj je nezakonito onemogućena zamena s kolegom iz druge škole koji, takođe, ima želju da promeni školu u kojoj predaje.
  • Sekretar škole

    24.10.2012 06:43
    @Vlada
    Vlado, sad tek vidim da polemišem sa nekim ko nema pojma. Vi očigledno čitate Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donet 03.09.2009. a koji je stupio na snagu 11.09.2009 i objavljeen u SL. glasniku RS broj 72/09. Ali za vašu informaciju, Zakon je doživeo izmene i dopune 2011. godine koje su objavljene u Sl. glasniku RS broj 52/11 a jedna od dopuna je upravo navedeni stav 3 člana 131.
    Molim Vas još jednom, niste pravnik i nemojte onda sebi dopuštati da tumačite pravo (ni ja se ne mešam u Vaš rad niti ga/Vas omalovažavam) pogotovo ako ne raspolažete relevantnim podacima.
  • volks

    24.10.2012 05:26
    prebac
    Prvo da ja prebacim svoju ženu za NS pa će izaći Berza, ažurirana :)
  • Vlada

    23.10.2012 21:22
    @"Sekretar škole"
    Pišem "sekretar škole" pod navodnicima jer očigledno to niste čim dozvoljavate sebi slobodu da lažete. Deo člana 131. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji ste vi naveli u rečenici:
    "Ustanove mogu izvršiti i međusobno preuzimanje zaposlenih na neodređeno vreme, na odgovarajuće poslove, uz prethodno potpisan sporazum o preuzimanju uz saglasnost zapo..."
    u Zakonu uopšte ne stoji! Sad je već jasno da imam posla s patološkom osobom, te nemam više nameru da odgovaram na bilo kakav vaš sledeći komentar. Uostalom neka Ministarstvo odgovori na ovaj zahtev. Na mestu direktora i jedne i druge škole ne bih uradio zamenu jer bih time kršio Zakon. Školi gde ste vi sekretar neka je Bog na pomoći!
  • профа

    23.10.2012 21:07
    шта је шта и ко је ко
    Да ли је школа крива што госпођа живи у Чортановцима?
    Да ли је госпођа надлежна да одређује ко ће где и кад да ради?
    Да ли директор школе има обавезу да бира сараднике у најбољем интересу наставе и ученика, или постоје неки други - пречи интереси?
    Да ли ће сваки наставни који пожели да промени школу (е сад мало хоћу а сад мало нећу) имати конференцију за штампу и подршку новинара и телевизијских екипа зарад информисања јавности о својим најбољим намерама и неизмерној добробити по нашу државу?
  • nikola

    23.10.2012 18:47
    Berza rada prosvetnih radnika
    Izvinjavma se što pravim digresiju. Da li neko zna zašto Školska uprava u Novom Sadu nije još objavila Berzu rada nastavnog kadra na svom sajtu kao ranijih godina ?
  • Vojvođanin

    23.10.2012 18:29
    Ušla na mala vrata
    Da li je dotična nastavnica voljna da kaže na koji način i zašto se zaposlila baš na Novom Naselju pa joj je sada Novo Naselje daleko???
  • Sekretar škole

    23.10.2012 16:57
    @Vlada
    Vlado ja jesam sekretar škole tako da nisam nimalo zlonameran. Pojašnjenje u vezi člana 131 zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja:
    - stav 1 govori o neraspoređenim licima koji se stavljaju na listu (berzu);
    - stav 2 govori o listi za preuzimanje;
    - stav 3 govori o licima mimo liste i koji nisu ostali neraspoređeni (jer da se govori o listi ili da su neraspoređeni, stav tri bi bio suvišan). Takođe, logično je da nisu u pitanju neraspoređeni zaposleni (nastavnici da bi bilo lakše) jer da jesu kako bi škola gde je ovaj ostao neraspoređen tog nastavnika zamenila sa drugom školom (ako je ovaj ostao neraspoređen onda im takav profil i nije potreban!). Da bude jasnije - u OŠ ''NN'' nastavnik geografije ostaje neraspoređen jer je upisano jedno odeljenje 5. razreda manje. samim tim toj školi ne treba novi nastavnik geografije sa kojim bi zamenili svog, kog bi poslali u drugu školu iz koje je došao ovaj novi. Ako imaju viška nastavnika geografije onda im ne treba novi, zar ne. Ali da ja ne bih pametovao, bio sam na seminaru na kome je postavljeno ovo pitanje predstavniku Ministarstva i dobijen je odgovor u smislu u kom je i moje pojašnjenje. A, Vlado evo i kompletnog člana 131.

    Preuzimanje zaposlenih

    Član 131

    Zaposleni koji je u ustanovi u radnom odnosu na neodređeno vreme, a ostao je neraspoređen ili ima status zaposlenog sa nepunim radnim vremenom na osnovu člana 137. st. 2. i 3. ovog zakona, ostvaruje pravo na preuzimanje stavljanjem na listu zaposlenih sa koje se vrši preuzimanje.

    Lista iz stava 1. ovog člana utvrđuje se do 15. avgusta za svaku narednu školsku godinu, u okviru školske uprave po jedinicama lokalne samouprave, a na osnovu prijava ustanova o zaposlenima koji imaju pravo na preuzimanje. Pravo na preuzimanje ostvaruje se sporazumom, uz saglasnost zaposlenog.

    Ustanove mogu izvršiti i međusobno preuzimanje zaposlenih na neodređeno vreme, na odgovarajuće poslove, uz prethodno potpisan sporazum o preuzimanju uz saglasnost zaposlenih, ako je razlika u procentu njihovog radnog angažovanja manja od 20%.

    Zaposleni koji se preuzima mora da ispunjava uslove za poslove za koje se preuzima.

    PS Nisam žensko tako da Vam je neprimeren predlog
  • Fizičko na klupici

    23.10.2012 16:42
    Majko mila, nastavnice fizičkog!!! Deluje rastroćkano i teško mi je da je zamislim ''u akciji''.

  • Vlada

    23.10.2012 15:21
    @Sekretar škole
    Ne bi bilo dobro da ste stvarno sekretar neke škole, a ne poznajete zakon ili ga ne umete protumačiti. (Ili ste zlonamerni!) Zašto niste potpuno napisali o čemu se radi u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja? Član 131. kaže:
    "Запослени који је у установи у радном односу на неодређено време, а остао је нераспоређен или има статус запосленог са непуним радним временом на основу члана 137. ст. 2. и 3. овог закона, остварује право на преузимање стављањем на листу запослених са које се врши преузимање." (ćirilica je jer sam uradio copy paste iz Zakona koji se nalazi na sajtu Ministarstva prosvete)
    Toliko biste valjda umeli da pročitate i protumačite zakon čak i ako niste "sekretar škole". Ako jeste - jadne li su nam škole!
    P.S. Ako ste žena i još slobodna, pozivam vas na kafu da razjasnimo nedoumicu.
  • @Druga strana price

    23.10.2012 11:51
    Pa dobro, ako je sve bas tako, sto je direktor ne pusti da ide u drugu skolu i tako se resi bede? Naravno da je imala debelu vezu kada se zaposljavala, ali, zar se niste tako i SVI vi zaposlili u skoli? Ako zena ne dolazi na nastavu vec 10 godina, valjda ima odgovarajuce papire (bolovanje ili sta vec) kojima je uspela da pokrije to vreme? Ako nema, zasto nije dobila otkaz vec do sada? Puno je nelogicnosti u ovoj prici.
  • sekretar škole

    23.10.2012 11:43
    @Vlada
    Ako nešto ne znaš onda prvo pročitaj
    Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspiatnja (''Sl. grasnik RS'' br 72/09 i 52/11), Član 131. stav 3 ''Ustanove mogu izvršiti i međusobno preuzimanje zaposlenih na neodređeno vreme, na odgovarajuće poslove, uz prethodno potpisan sporazum o preuzimanju uz saglasnost zaposlenih, ako je razlika u procentu njihovog radnog angažovanja manja od 20%.''
    Neulazeći u motive jedne i druge strane samo ističem da, ako su ispunjeni uslovi koje Zakon predviđa (sporazum, manje od 20%, neodređeno vreme...) onda je ovo zakonski moguće
  • Druga strana priče

    23.10.2012 10:28
    Fantom nastavnica
    U pomenutoj školi radim gotovo deset godina, a koleginicu sam prvi put videla u avgustu ove godine na nastavničkom veću. Važi za tzv. fantom nastavnicu - svi znamo da postoji, ali je niko nije video. Priča ima mnogo drugačiju pozadinu od ove koju je ona izložila. Sve je tu diskutabilno, od diplome, godina staža (donetih sa Kosova)... pa do njenog muža zaposlenog u medijima koji je priču plasirao u javnost. Kad mi obični jadnici arlaučemo zbog nepravde, jurimo inspekcije i medije nikog nije briga. Uvek postoje DVOSTRUKI ARŠINI. Pitajte kolektiv zašto nije stao na njenu stranu!!!
  • Vlada

    23.10.2012 10:20
    Jako me zanima...
    ...koji to zakon opisuje i u kom članu da se radnici mogu dogovorno zamenjivati. Mislim da gospođa laže! Postoji mogućnost (i obaveza) preuzimanja radnika koji su tehnološki višak, a u nekoj drugoj školi postoji potreba. Ali ovakvo preuzimanje radnika NE POSTOJI. Objašnjenje jeste, zaista, razumsko: smanjenje troškova. Ali zakon ne predviđa ovakvu mogućnost!!! Neću da nabrajam moguće mahinacije (ocenjujete dete tokom godine jedinicama, a onda 5. juna npr. odete na drugo radno mesto itd,itd...). Zakon daje mogućnost da vi oboje date otkaz, da direktori raspišu konkurs i prime upravo vas dvoje, ali u suprotne škole od onih u kojima ste radili. No, to zavisi od procene direktora da li ste najbolji od prijavljenih kandidata.
  • tanja

    23.10.2012 10:10
    Uvodni komentar gospodin Mileta da je zena porodilja je krajnje neprimeren i apslolutna diskriminacija. Jel problem sto je rodila troje dece i iskoristila svoje pravo na porodiljsko odsustvo? Sram Vas bilo!!! Kamo srece da je vise takvih zena!!! A i to sto je sa Kosova apsolutno nije razlog da joj se ne omoguci nesto za sta u zakonu postoji osnov.
  • mile

    23.10.2012 08:55
    porodilja
    Pitajte je koliko ima staza u toj skoli a koliko bolovanja ljudi pa dosla je sa kosova.Ustvari pobegla a mi treba da ginemo malo sutra . Raspiyajte se u skoli kakvo je misljenje kolega o njoj.
  • Obrad

    23.10.2012 08:43
    niko nije nadležan kada treba da se radi
    Ako pokrajinska prosvetna inspekcija nije nadležna za probleme u pokrajini treba je ukinuti pa će ušteda biti još veća.
  • inspektor u penziji

    23.10.2012 08:14
    Konjicki skok
    Sve bomba do bombe.Niti je nadlezna pokrajina niti ministarstvo a jeste direktor i to oba zajedno . Veoma jednostavno se izvede rokada ako hoce direktor bog i batina skole.No mozda treba podmazati posebno ovog na novom Naselju pa ce sve glatko ici.Inace postoji glupost zakonska u pogledu zakona o radu koji obavezuje opstinu da placa putne troskove.Ministarstvo prosvete nece tu da se angazuje i promeni zakon jer mu se omogucava manevarski prostor upravljanja iz jednog centra i pored trosenja ogromnih budzetskih sredstava.
  • DekiNS

    23.10.2012 08:09
    "стручњаци"
    Ово су били приоритети још увек активног начелника школске управе:

    http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/besplatna-parada-za-direktore-skola_296860.html

    Образовање-шта то беше?
  • Gimli

    23.10.2012 07:20
    tuga ko nam vodi školstvo... viđikanta i ostale treba lepo ispratiti i dovesti nove nesposobne...
  • Misko

    23.10.2012 07:09
    2+2=4

    Pa jel moguce da gospodji Simonovic nije jasno da ako dodje mlad profesor direktor nece moci da ubaci svog coveka jer se vidi da gospodja nema mnogo do penzije :) Kombinatorika se narusava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna